Gabellots és un mot cru, tanmateix una paraula en desús, perquè actualment aquest ofici de recaptador d’impostos no existeix amb la forma que llavors imperava. Un aleshores de segles enrere. Els gabellots foren els combatents catalans contra les tropes franceses de l’Ille que estaven en guerra contra els catalans que no volien ser el que el jacobinisme intentava: el colonitzar-los, buidar-los de catalanitat induint-los a acatar el que volien els francesos o sigui un procés d’afrancesament i acatament al rei francès Lluis XIV.

La catalanitat resistent a  que  els adduïssin amb el títol no desitjat de  ciutadà polític francès. La formació militar dels Angelets de la Terra on destacaren els comandants,  Josep de Trinxeria com a cap amb els oficials: Damià Nonell,  Joan Miquel Mestre de Vallestàvia aquest comandà una partida de miquelets:  foren enFrancesc Puig i Terrats i Manuel Descatllar com a tripleta dirigent.

Anys 1667-1668, en Damià Nonell, de Prats de Molló fill del batlle de Serrallonga, assaltaren l’Hostal dels Banys, on s’allotjaven els funcionaris recaptadors de l’impost de La Sal,  denominats  amb el malnom popular dient-los els gabellots.

Revolta dels Angelets de la Terra, en el comptat del Rosselló van aixecar-se els pagesos contra l’ocupació francesa de les comarques  que ara en diem Catalunya Nord. Dels anys 1.667 al 1.675  van alçar-se  en contra de la gabella de La Sal, que eren els  funcionaris cobradors de l’impost sobre l’extracció i el comerç de la sal existent en les seva terra.

En funció del  Tractat dels Pirineus de 7 de novembre de 1.659,  el Tractat fou on va apropiar-se la monarquia espanyola de Felipe IV d’ Hasbsburg,  de dinastia austríaca passant a les seves mans les sis (6)  comarques històriques el Rosselló, el Conflent, el Capcir, la Fenolleda l’Alta Cerdanya aquest darrera majoritàriament occitana amb que portava  la tasca administrativa el comptat del Rosselló.   

El nacionalisme francès en tots els àmbits d’orgull patri i obtenció de beneficis econòmics per francesos i espanyols des del nord i des del sud. Aturem-nos al sud on l’eficàcia extractiva del nacionalisme espanyol, no queda darrera del francès, l’habilitat de crear un prejudici de supremacia ètnica  cultural i lingüística ens porta al mateix lloc de supressió de la identitat catalana. El greuge no és una exclusiva dels dos esmentats, és un fet de caràcter mundial, on la victòria assolida amb guerra i tots els àmbits, les branques del domini és total, arreu aquest esperit de supremacia i de possessió territorial és gairebé idèntic.

Emperò no podem oblidar la perpetuïtat de la colonització. Anasagasti el polític basc  va dir que els 20 mil milions anuals de dèficit fiscal, deixen el Principat de Catalunya com una colònia, estàvem acostumats de dir del dèficit fiscal en 16 mil milions, el basc el situa en 20 mil milions anuals.

És obligatori el trist record del 17-A-2017, on van assassinar en un terrible atemptat a 16 persones i centenars de ferits a la Rambla de Barcelona. És imperdonable, saber que l’imam de Ripoll, un terrorista a Bèlgica, va ser contractat i assalariat pel C.N.I. Consell Nacional Espanyol, per organitzar i executar el terrible crim. Només això desautoritza un fet gravíssima de gent bàrbara la moral nefasta negativa humanament del govern del moment;  el no deixar crear un secretariat al Congrés per Analitzar i castigar els fets,  explic massa de quina pasta està format l’executiu i els juristes que l’assessoren. El maig de 2015 a l’operació Caronte, un mosso d’esquadra infiltrat en el grup que volia organitzar atemptar sistemàtics, el mosso va ser expulsat i quan es va denunciar, el jutge en situació de botxí, amb toga judicial Santiago Pedraz, va fer arxivar el cas comentant que era una realitat irrellevant. La qualificació es situa ella sola en Terrorisme d’Estat           

Avui 9 persones empresonades per sobre de la desena d’anys, per haver desobeït que no volien rl referèndum del 1-O-2017, esparvera als jutges saben que el Tribunal Europeu, sentenciarà  en contra d’aquests “pseudo jutges” són falsos, espuris. Amnistia Internacional ha intervingut a favor dels presos i en contra de les bestials forces armades actuant amb porres i fusells contra les persones que anaven a votar.   Espantats de la propera decisió  dels jutges europeus. Dos jutges han dimitit Cándido Gómez Pumpido i un altre dit Alvarado?. Els desnonament de gent vulnerable, quan hi ha l’article 47  de la Constitució expressant que protegirà els habitatges dels desvalguts que s’exerceix a diari en ple any 2021, tot plegat  es qualifica solament  de terrorisme envers el poble. L’Estat és menyspreable, és una situació que a través de procediments democràtics  s’han de vèncer.  

Apúntate a nuestra newsletter

Artículo anteriorLa edad dorada del vestuario laboral
Artículo siguienteDemocracia, capitalismo y vacunas
Profesionalmente junto a mi mujer. gran modista, muy jovenes, empezamos una carrera creando un pequeño taller, yo siguiendo su empuje y capacidad de trabajo, aprendí diseño y patronaje, bajo su supervisión más que a través de la academia. Logramos montar una tienda, sin abandonar el taller. Hemos tenido cuatro hijas, Griselda, Munsa, Nausica i Idris, hoy van de 57 años a 47. Ni ella ni yo con capacidad, de éxito económico, si nuestras ayudantes fueron y son aun algunes amigas. Groucho Marx, tiene aquella frase "Saliendo de la nada, he llegado a las más altas cumbres de la miséria". Algun socio, puntual, si supieron hacerse ricos. Somos una família muy cohesinada con las hijas y les tres nietas y dos nietos. Cuando cumpli 80 años, una fiesta y un album esplendido, para el aniversario de mi mujer familiarmente i amistades Pepa.. la mayor ha hecho un vídeo de 40 minutos muy emotivo. Políticamente siendo patron asistia la les manifestaciones del 1 de noviembre, con veinte y pocos años y a las del 11-S, siempre me he sentido libertario, pero influenciado, acertadament por Joan Ballester, y de Manuel de Pedrolo, me hicieron ver que una sociedad libertaria, necesitava un apoyo de la población masivo, i tal vez total. Pedrolo, el 1980 en el Fossar de les Moreres, donde haya enterrados,valencianos, mallorquinesy eivissencs unto a las catalanes que sucumbieroon el 1714. hablando con Pedrolo, le pregunté por sus artículos "Cròniques colonials" ya es he terminado, acordamos pubicarlas en un libro, que me dió el privelegio de prologarlo, junto a una compañera, Imma Albó, ya fallecida. Mi paso al marxisme del PSAN. empezé asistiendo a clases con el temario de la lucha de clases, Jordi Moners, tradujo " El Capital" de Karl Marx, al catalan, Así hasta conocer el País valenciano, les Baleares, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent, aprendiendo de activistes lúcidos, El 2017, se deshizo el partido, en el Espai Vilaweb, de VicePartal, mienbro destacado del PSAN, Pep Guia, catedratico de matematicas en la Universidad de Valencia.dirijió el partido en la ultima epoca. Somos amigos y a menudo nos intercabiamos pareceres de la actualidad..

Dejar respuesta

Comentario
Introduce tu nombre